BIIND.NL: Biodiversiteit als kans voor een gezonde stad

Biodiversiteit komt bij veel projecten nog maar weinig aan bod. Zonde, vindt ingenieursbureau Arcadis, want een dierrijke stad is een gezonde stad. Hoe realiseren we dat?

Tijdens een take a seat-sessie van NL Greenlabel op 3 oktober schoven koplopers uit de groene sector aan tafel bij Arcadis. Het doel: achterhalen hoe biodiversiteit niet als probleemfactor wordt gezien, maar als kans bij projectontwikkeling.

Ecologie staat bij Arcadis hoog in het vaandel. Wat Iris Kampers (ecoloog Arcadis) opvalt, is dat biodiversiteit desondanks nooit een thema op zich is. Dat is een probleem. Het vergroten van Nederlandse biodiversiteit moet op zo’n grote schaal gebeuren dat het als subthema alleen maar ondersneeuwt. “Biodiversiteit wordt vaak gezien als een barrière, als iets dat risicovol is, projecten vertraagd, kostenverhogend is. Erger nog: klimaatadaptatie werkt biodiversiteit vaak juist tegen. Hoe gaan we daarmee om?”

Steven Kamerling (projectmanager NL Greenlabel) ziet de oplossing niet in het segmenteren van thema’s. “Het is veel handiger om biodiversiteit holistisch te beschouwen: je creëert een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Dan sluiten de thema’s elkaar niet uit.” Nico Wissing (medeoprichter NL Greenlabel) beaamt dit: “Insectenkastjes neerzetten is leuk, maar ze zetten geen zoden aan de dijk. Zet een ecoloog vooraan in het proces, dan begin je op tijd en kun je aan een plan sleutelen waarin mens én dier centraal staan.”

Bron; biind.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s