‘Professor Boerhaave en zijn tuinen’ door bioloog Margreet Wesseling

Het de laatste jaren een goede gewoonte dat Pakhûs SOLO in Stiens i.s.m. de Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel een Monumentendaglezing te organiseren. Het thema van de Open Monumentendagen 2019 is ‘Plekken van Plezier’. Dit jaar krijgt in Stiens het ‘rood’ een ‘groen’ randje. De dagen staan in het teken van de historische negentiende-eeuwse dorpsapotheek in het Doktershûs, een rijksmonument. Dit lijkt moeilijk te rijmen met een ‘Plek van Plezier’ maar in medische zin denken wij aan (hoop op) genezing. In Pakhûs SOLO in Stiens vertelt bioloog Margreet Wesseling op 14 september over de beroemde Leidse arts en botanicus Professor Herman Boerhaave.

Dit bericht is helaas op de verkeerde wijze gepubliceerd, het is te lang in concept blijven staan. Onze excuses hiervoor.

Ze schreef onlangs een boek over Boerhaave als botanicus. Dit boek is genomineerd voor de Jan Wolkersprijs. In de lezing neemt zij je mee naar ‘zijn tuinen’, de Hortus Botanicus in Leiden, waar hij vanaf 1709 prefect was en zijn landgoed Oud-Poelgeest in Oegstgeest, Boerhaave’s eigen ‘paradijs’ met zijn bomenverzameling. Wesseling vertelt over zijn zaaiboeken en zijn botanische vrienden, over het plezier dat hij aan zijn bezigheden beleefde maar ook over zijn verdriet. Aan de hand van enkele recepten zal ze Boerhaave’s visie laten zien op ‘Beter met planten’.
In het Pakhûs SOLO wordt een kleine tentoonstelling ingericht met historische boeken van en rond Boerhaave. Interessant is dat hij ook degene was die tussen 1709 en 1720 het Haarlems klokkenspel in Nederland introduceerde, in Friesland zeer bekend als stinzenfloraplant.
Tijdens de rondleidingen in het Doktershûs vertellen de eigenaren over de prachtige gedecoreerde gang met marmerpatroon uit het eind van de 19e eeuw toen ook de apotheek bij het huis kwam, over de verschillende soorten (gereconstrueerd) behang en de ‘duurzame’ restauratie van dit fraaie monument, dat vorig jaar bekroond werd als ‘duurzaamste woonhuis-monument van Nederland’. In de apotheek kun je de 19e-eeuwse opstandflessen bewonderen evenals oude pillendoosjes van de artsen die hier woonden, pillenplanken, geneeskrachtige kruiden en pharmacopeeën, handboeken voor apothekers. Een historische apotheek ‘aan huis’ in een Doktershûs als rijksmonument is waarschijnlijk uniek in Nederland.

apotheek 19e eeuw Doktershûs Stiens. Foto: Trudy van Riemsdijk-Zandee

Reserveren is noodzakelijk om teleurstelling te voorkomen via www.stinze-stiens.nl/agenda of, indien er nog plaats is, op de dag zelf in het Pakhûs SOLO. 


MONUMENTENDAG-LEZING: za. 14 september 13.00 uur in Pakhûs SOLO ‘Professor Boerhaave en zijn tuinen’ door bioloog Margreet Wesseling. De lezing duur ca. drie kwartier. Toegang gratis. Reserveren is noodzakelijk om teleurstelling te voorkomen via de knop AANMELDEN hieronder. In het Pakhûs is een lift.


TENTOONSTELLING: In het Pakhûs SOLO, za. 14 sept. 11.00 u.–17.00 u. en zo.15 sept. 13.00 u.–17.00 u. een kleine tentoonstelling van historische boeken ‘rond Boerhaave’, o.m. over zijn rol bij het Haarlems klokkenspel.


RONDLEIDINGEN DOKTERSHÛS:
Zaterdag 14 september 11.00 u., 14.30 u. en 15.30 u. Zondag 15 september ieder uur 13.00 – 17.00 u. (start laatste rondleiding 16.00 u.). Toegang gratis. Start in Pakhûs SOLO. Daar kun je ook terecht voor een kopje koffie of thee. Reserveren is noodzakelijk om teleurstelling te voorkomen via www.stinze-stiens.nl/agenda of, indien er nog plaats is, op de dag zelf in het Pakhûs SOLO. Vanwege de beperkte ruimte is het pand alleen toegankelijk via een rondleiding.Deze rondleiding duurt ca. 45 minuten. Helaas is het pand niet toegankelijk voor rollators. Binnen is voldoende zitgelegenheid. Toegang met een rolstoel in overleg (stinze.stiens@icloud.com).


Adres Pakhûs SOLO: Smelbrêge 9, 9051BH Stiens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s